PAIR

Κληθήκαμε να διαμορφώσουμε το Pair, σε ένα χώρο ιδιαίτερης Γ (γάμα) γεωμετρίας με δύο πρόσωπα, το ένα προς την Αθανασίου Διάκου και το άλλο στην Πορινού. Πρόκειται για δύο δρόμους, δίπλα στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη, που είναι κάθετοι μεταξύ τους και τους συνδέει αυτός ο χώρος.

Το PAIR, εάν δεν είχε κάποια χρήση, θα μπορούσε να ειδωθεί και ως μια στοά στο κέντρο της Αθήνας, σε αυτό το ιστορικό σημείο της.

 

Η κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής πρότασης βασίζεται σε αυτή τη δυναμική ανάγνωση του χώρου και έπειτα στην ανάγκη να  πούμε μια ιστορία, καθώς κινούμαστε σε αυτόν, όπως θα ταίριαζε σε μια αστική στοά.

Η ανάπτυξη της ιστορίας γίνεται μέσω μιας λευκής ταινίας, η οποία ξεδιπλώνεται στο χώρο με την μορφή μιας φωτεινής γραμμικής προβολής που ξεκινά από την εξωτερική αυλή στην Πορινού, προχωρά μέσα στο χώρο και καταλήγει στην Αθανασίου Διάκου. Πρόκειται για μια ζώνη καθαρού λευκού που διατρέχει τον χώρο στην δεξιά του πλευρά και προβάλλεται πάνω στους όγκους , στους τοίχους , στο μπαρ έως και το δάπεδο.

Λειτουργεί ως οδηγός και συγχρόνως ως στοιχείο σύνδεσης αλλά κ αποδόμησης όλων των χαρακτηριστικών του χώρου.

 

Η χωρική αφήγηση - story telling στην ουσία ολοκληρώνεται μέσα από  χειροποίητα Graphic Αrt Works που αναπτύσσονται πάνω σε αυτή τη λευκή ταινία του Pair. Κυρίαρχη μορφή το ανθρώπινο σώμα, το οποίο ανατρέπεται, αποδομείται και ξαναδιαβάζεται. Υπογραμμίζεται η ευαισθησία του ανθρώπινου σώματος, καθώς τα μέρη του ολοκληρώνονται με ένα φυτικό διάκοσμο που ανθίζει. Ο χειροποίητος φυτικός διάκοσμος, συμβολίζει τα αδιόρατα νήματα που μας συνδέουν κ εισάγει στοιχεία της φύσης στο σχεδιασμό του αστικού αυτού χώρου.

Πρόκειται για  μια διαφορετική πρόταση Street Art Work, σε αυτή την συμβολική στοά, που θέλει να μιλήσει για την ευαισθησία της συνάντησης με το σώμα μας και τους άλλους καθώς και την δυναμική της εγγύτητας και του ταιριάσματος.

Καθοριστικό εργαλείο στην επίλυση του χώρου υπήρξε η διαχείριση του φωτισμού. Η χαμηλή στοά με την περίεργη γεωμετρία είχε ανάγκη από φως. Ο φωτισμός επιλέχθηκε να είναι έμμεσος, αναδύεται μέσα από τους όγκους, αντανακλάται στις οροφές δίνοντας ένα διάχυτο και καθαρό φωτιστικό αποτέλεσμα .

 

Ο σχεδιασμός των επίπλων, τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές υπηρετούν την καθαρότητα , αυτής της κεντρικής ιδέας.

Η γραμμική, φωτεινή μπάρα σε καλεί να σταθείς μέσα σε αυτό το αστικό τοπίο, προκειμένου να συναντήσεις ανθρώπους, γεύσεις , εμπειρίες.

Η κρεμαστή γέφυρα από σίδερο, αναρτημένη στο κέντρο του χώρου, είναι ένα βιομηχανικό στοιχείο το οποίο διαιρεί τον χώρο στα δύο σημαντικά του πρόσωπα και λειτουργικά του μέρη, την σάλα με τα τραπέζια και την βιβλιοθήκη και τον χώρο του μπαρ.

 

Στον αύλειο χώρο με πρόσωπο στην Πορινού έχει διαμορφωθεί μια μικρή αυλή πρασίνου, μια πνοή στην πυκνή δόμηση του κέντρου της Αθήνας η οποία προσφέρεται για υπαίθριες συναντήσεις  και στιγμές χαλάρωσης.

All day Cafe - Bar  στην Ακρόπολη. 

Μελέτη - ​Κατασκευή : Μάιος 2021