top of page

ΝΜ_APARTMENT

Ολική ανακαίνιση διαμερίσματος,  στην Νέα Μακρη - Αττικής . 

Μελέτη | ​Κατασκευή : 2022 - Ιούλιος 2023 | otarch studio

Αρχιτέκτονας & Interior: Designer: Ουρανία Τύλιου 

Project manager: Ελενα Κωνσταντάτου

Φωτογράφος έργου :  Δημήτρης Κλεάνθης

Στο αρχιτεκτονικό ​αυτό έ​ργο μας, εξερευνούμε την ομορφιά της συνάντησης μεταξύ του ρετρό ​ύφους των '70s και του σύγχρονου σχεδιασμού . Απελευθερώσαμε το υφιστάμενο κέλυφος από διαχωριστικές τοιχοποιίες που κατακερμάτιζαν τον χώρο. Και στην συνέχεια με λιτές γραμμές, καθαρές γεωμετρικές φόρμες, ειδικό σχεδιασμό του φωτισμού και φυσικά υλικά επιχειρούμε μια αρχιτεκτονική πρόταση που αποπνέει ποιοτικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα φέρει το χρόνο της νέας αρχιτεκτονικής επέμβασής.

Η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα αποτελεί την βασικότερη πηγή έμπνευσης τόσο για την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού όσο και την ατμόσφαιρα του χώρου. Η σύνθεση από καθαρές γυάλινες επιφάνειες, συμμετρικά ανοίγματα, ψευδοροφές όπως και η χωροθέτηση των λειτουργικών χώρων στην κάτοψη,  αποσκοπούν στην απρόσκοπτη παρουσία του φυσικού τοπίου στο εσωτερικό. Τα μεγάλα καθαρά ανοίγματα, δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, ενώ οι λεπτές γραμμές και διατομές που επιλέχθηκαν προσπαθούν να καδράρουν το τοπίο με τον πιο ήπιο τρόπο.

Κεντρική ιδέα του νέου σχεδιασμού του διαμερίσματος είναι η αίσθηση της επαφής και συνέχειας του με τον ευρύτερο κόσμο γύρω του.   

Η αρχιτεκτονική μας παρέμβαση στόχευσε σε μια λιτή-ανοιχτή κάτοψη , όπου η ροή των λειτουργειών δεν διακόπτεται . Κυριαρχεί μια «γραμμικότητα» η οποία ειδικά στον σχεδιασμό της κουζίνας όπως και του σαλονιού , αποτελεί την ταυτότητα του ίδιου του χώρου αλλά και επίσης λειτουργεί ως ένα φυσικό μέτωπο προς τον ανοιχτό ορίζοντα και την ακτογραμμή.  Η χειρονομία αυτή ενισχύεται συνειδητά, με την προσθήκη μιας φωτεινής μονοκονδυλιάς στην οροφή.

Η ψευδοροφή γυψοσανίδας, με την προσθήκη του γραμμικού κρυφού φωτισμού που διατρέχει καθόλο το μήκος του κεντρικού χώρου, του προσδίδουν βάθος ενώ συγχρόνως υπογραμμίζουν τον προσανατολισμό του ως προς τον ανοιχτό ορίζοντα και την θάλασσα. Τέλος, το έντονο αυτό γραμμικό μέτωπο το οποίο περιλαμβάνει και την κουζίνα, διακόπτεται από ένα «ξύλινο κύβο» ο οποίος  λειτουργικά εμπεριέχει όλους τους βοηθητικούς χώρους (λουτρό, laundry, αποθήκη, ερμάρια). Η κυβική αυτή γεωμετρία με την ξεχωριστή υλικότητα της – επιλογή που συναντάται και σε άλλα σημεία της νέας επέμβασης, όπως η νησίδα -  αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό τέχνασμα προκειμένου να απελευθερωθούν τα στοιχεία του χώρου από τις κλασικές τους ιδιότητες και να τους επιτρέπεται να πλέουν ανεξάρτητα.

Η χρήση φυσικών υλικών όπως το σκούρο μάρμαρο Αλιβερίου στο δάπεδο, τα ξύλινα πηχάκια φυσικού δρυός στην επένδυση του κυβικού όγκου, σε συνδυασμό με την επιλογή της φορμάικα σε γαλαζοπράσινη χρωματική παλέτα και την φυσική ανοδίωση με όλα τα περιμετρικά κουφώματα, διαμορφώνουν έναν ζεστό, καθαρό και φιλόξενο χώρο με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ταυτότητα.

Τέλος, η προσθήκη σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων όπως έξυπνα συστήματα αυτοματισμού και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης αναβάθμισαν την άνεση και τη λειτουργικότητα του διαμερίσματος.

bottom of page