top of page

KAMARA_APARTMENT

Ολική ανακαίνιση διαμερίσματος  στο κέντρο της Θεσσαλονίκη . 

Μελέτη - ​Κατασκευή : Ιούλιος 2022 | Συνεργασία με Αρχιτεκτονικό γραφείο Katerina Danelaki - architectural design  

Φωτογράφος έργου : STUDIOVD | Vavdinoudis-Dimitriou

Στο σχεδιασμό του διαμερίσματος Kamara_Apartment επιχειρήσαμε να ανατρέψουμε αρχιτεκτονικά το αντικείμενο της κατοικίας εν γένει, όπως δηλαδή αυτό είναι a priori ορισμένο. Το αντικείμενο της κατοικίας είθισται να δομείται από χώρους που έχουν προκαθορισμένους ρόλους με συγκεκριμένα λειτουργικά και υλικά όρια. Έτσι υπάρχουν οι χώροι διημέρευσης που έχουν πιο χαλαρό χαρακτήρα αλλά και εκείνοι οι χώροι όπως τα υπνοδωμάτια και οι υγροί χώροι, που υλοποιούνται με πιο αυστηρά- απόλυτα όρια και τρόπο λειτουργίας.
Στο έργο αυτό δοκιμάσαμε να απελευθερώσουμε τόσο την συνολική σύνθεση της κατοικίας όσο και τους επιμέρους χώρους από τους προκαθορισμένους ρόλους και τα όριά τους.


Βασική χειρονομία της πρότασης αποτελεί ο χώρος του υπνοδωματίου που μετασχηματίζεται σε ένα γυάλινο κύβο (glass-box) χωροθετημένο στο κέντρο της δομής του σπιτιού, απ’ όπου εποπτεύει ανεμπόδιστα και άφοβα το κάθε σημείο του χώρου. Με τα καρέ υαλοπετάσματα που τον οριοθετούν, εισχωρεί οπτικά μέσα στο χώρο του σαλονιού τον διαπερνά γίνεται κάδρο του και οργανικό τμήμα του.

Ομοίως το σαλόνι χωροθετείται σαν δορυφόρος στην πλάτη του υπνοδωματίου ώστε αντιληπτικά να λειτουργεί σαν προέκταση του.
Η κουζίνα λειτουργικά πλήρης, είναι και αυτή ένα semi-open box που έχει σχεδιαστεί για να πλέει στον διάδρομο κίνησης του διαμερίσματος. Με την ουδέτερη επιδερμίδα της και τις ματ υφές της δεν φωνάζει το ρόλο της απλά τον υπηρετεί ήσυχα. Κατά τη λειτουργία μέσα σε αυτή, ο χρήστης έχει την απόλυτη σύνδεση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού και την οπτική επαφή με την κάθε γωνιά του.
Το υπνοδωμάτιο (glass-box), η κουζίνα ( semi-open box) όπως και ο χώρος του σαλονιού βρίσκονται σε συνεχόμενο οπτικό και λειτουργικό διάλογο ανατρέποντας καθημερινά την αίσθηση του μέσα και του έξω, του πλήρους και του κενού, της στιλπνότητας του γυαλιού με την ηρεμία των ματ επιφανειών.

Το φως που υπήρξε καθοριστικός σχεδιαστικός παράγοντας στην επίλυση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ανάγκη του χώρου και του χρήστη υπήρξε ο φυσικός φωτισμός να αγγίξει το κάθε σημείο του σπιτιού. Συμπληρωματικά, ο τεχνητός φωτισμός (lighting design) σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσθέσει βάθος και εσωτερικότητα στις βασικές γεωμετρίες που επιλέχθηκαν και τις υφές των υλικών.

Η διαφάνεια, η καθαρότητα και ειλικρίνεια των υλικών εφαρμογής που επιλέχθηκαν για κάθε σημείο βρίσκονται σε απόλυτη συνέπεια με την κεντρική ιδέα πού στοχεύει να ανατρέψει τις δομές και την αντίληψη για τον τρόπο του κατοικείν. 

bottom of page