top of page

OUR PHILOSOPHY

Το αρχιτεκτονικό ύφος του γραφείου  - otarch studio - καθορίζεται από μια συνεχή αναγνώριση του χώρου στον οποίο προκειται να γίνει η νέα μελέτη. Γι ' αυτό ένα μεγάλο μέρος της προμελέτης που υλοποιείται απο την ομάδα μας, ασχολείται με την καταγραφή των αρχετυπων μορφών και σχημάτων που είναι εγγεγραμμένα μέσα στον υφιστάμενα χώρο, τον τρόπο που ο φυσικός φωτισμός κινείται μέσα σε αυτόν καθόλη τη διάρκεια της μέρας καθώς και τον προσανατολισμό του σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον .

Όλα τα παραπάνω καθορίζουν την ταυτόητα του χώρου και επηρεάζουν σε βάθος την οπτική αντίληψη και αίσθηση του ανθρώπου - χρήστη , επισκέπτη που βρίσκεται εκεί, τον ζει και τον χρησιμοποιεί.

Έχοντας καταγράψει όλα τα παραπάνω προχωράμε στην Αρχιτεκτονική μας πρόταση.

Στόχος μας να αναδείξουμε τα ό, τι υπάρχει ήδη εκεί και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουμε το χώρο με νέες ποιότητες, παράγοντας για τον χρήστη νέα βιώματα και εμπειρίες.

Βασικά εργαλεία μας : 

  • η ειλικρίνεια των υλικών

  • οι καθαρές γραμμές

  • οι απλές αρχετυπικές φόρμες 

  • η επιμελημένη χρήση του φωτός

Βασικές αρχές των συνθέσεων μας αποτελούν :

  • Η αναγνώριση του τόπου και βαθιά καταγραφή του.

"Η φύση δεν κάνει τίποτα άσκοπα: Το περισσότερο είναι άσκοπο όταν κάτι μπορεί να γίνει με το λιγότερο." Isaak Newton

  • Η απλές γραμμές και η καθαρότητα των υλικών.

"Ο Νόμος της απλότητας : σε μια εικόνα όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των στοιχείων που απαιτούνται για να οριστεί μια σύνθεση, συγκριτικά με άλλες λύσεις, τόσο πιο πιθανό είναι ότι η εικόνα θα γίνει αντιληπτή σωστά."

Rudolf Arnheim

  • Το επίμονο παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στο κενό & το πλήρες, το φωτεινό & το σκοτεινό, το εσωτερικό & το εξωτερικό.

"Η οπτική αντίληψη παρουσιάζει τον χώρο σαν υποδοχέα όπου τα ποικίλα φυσικά σώματα και αντικείμενα βρίσκουν τη θέση τους μέσα του.

Υπό αυτή την οπτική οι χώροι, μεταξύ των αντικειμένων και των κτιρίων, είναι άδειοι. Είναι όμως έτσι ;

Η καθημερινή εμπειρία κάνει διάκριση ανάμεσα στην αδιαπέραστη ύλη, όπως τα βουνά, τα δέντρα ή τους τοίχους των κτιρίων και τα ελεύθερα ανοίγματα μέσα απ τα οποία μπορεί κανείς να περνά, Η διάκριση αυτή είναι θεμελιώδης γα τον αρχιτέκτονα, ο οποίος αναζητά διαρκώς την καλύτερη δυνατή αναλογία μεταξύ των δύο. "

Gestalt theory

bottom of page